Mados pasekmės žiaurios, o  rūbai vaikams iš antrų rankų – tvarus sprendimas

Mados industrija yra ketvirtoji, labiausiai teršianti aplinką šaka. Ji išmeta apie 8 % šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį į aplinką. Drabužių gamyboje naudojamos taršios medžiagos, kurios vėliau papuola į aplinką. To pasekmės baisios, šių medžiagų jau randama kasdieniniame mūsų maiste.  

Pagrindinės priežastys, lemiančios naujų drabužių kenksmingumą gamtai yra šios:

  • dažų ir kitų cheminių medžiagų naudojimas, 
  • vandens eikvojimas medvilnei auginti,
  • mikroplasto dalelės, randamos vandenyje.

Kinijos upės nusidažo madingiausia metų spalva

Gaminiams dažyti per metus pasaulyje sunaudojama 1,7 mln. tonų įvairių chemikalų, jų likučių lieka drabužiuose, o skalbiant jie patenka į nuotekas ir gali sutrikdyti žmonių ir gyvūnų hormoninę sistemą. 

„Didelis sukrėtimas buvo pamatyti, kaip upės Kinijoje srūva tokiomis spalvomis, kokios madingos šį sezoną. Jei ant „Givenchy“ podiumo purpuro raudona yra metų spalva, tai ūkininkai, sėjantys kukurūzų plantacijas greta fabrikų, kuriuose dažomos medžiagos toms kolekcijoms, kenčia nuo nepritekliaus, nes laukai užliejami tuo nudažytu vandeniu. Nusidažo net žmonių oda.“ – sako tinklaraštininkė Radvilė Jankevičienė. 

Nors nemažai žmonių vertina medvilninius drabužius dėl natūralaus pluošto, tačiau daug kas nežino, kad jų dažymui naudojamas chloras, kuris priskiriamas prie labai agresyvių chemikalų, sukeliančių alergiją. Kiti naudojami dažai turi sunkiųjų metalų junginių, kurie gali būti nervų ir endokrininės sistemos sutrikimų priežastis. 

Visų pamėgtuose džinsuose, sodriai spalvai išgauti naudojama itin didelė dažančių medžiagų koncentracija. Trintų džinsų efektui sukurti naudojamas baliklis, kuris ne tik yra kenksmingas, bet ir sutrumpina džinsų nešiojimo laiką. 

Skalbiant rankomis naujus drabužius galima pastebėti, kaip sodriai jų spalva nusidažo vanduo! Kuo drabužis naujesnis, tuo daugiau jame dažų. 

Ecokids.lt e-parduotuvės vienas iš tikslų yra mažinti tekstilės sukeliamą taršą. Kokybiški ir gražūs, dėvėti rūbai vaikams ne tik suteiks mažiesiems daug džiaugsmo, bet ir padės tausoti aplinką. 

Vanduo, pesticidai, trąšos medvilnei auginti

Jeigu nuo vaikystės mamos mums pasakojo, kad medvilnė yra draugiškas aplinkai audinys, tai jos klydo. Cheminės medžiagos naudojamos ne tik dažant medvilnę, bet ir ją auginant. Medvilnės plantacijose sunaudojama apie 24 % pesticidų. Be to, jai užauginti išeikvojami milžiniški gėlo vandens kiekiai. Drabužių pramonei kasmet sunaudojama 79 mlrd. litrų, arba 32 milijonai olimpinių plaukimo baseinų gėlo vandens. Vieniems marškinėliams pagaminti reikia 2,7 tūkst. litrų vandens. Ir tai dar ne viskas! Medvilnės laukai kasmet plečiami miškų sąskaita, o kad užtektų plantacijoms drėgmės, sausinamos pelkės, užtvenkiami ežerai, todėl medvilnės auginimas pridaro daug žalos gamtai ir sekina jos resursus. 

Sintetiniuose audiniuose dažnai naudojamas mikroplastas

Sintetiniuose gaminiuose, taip pat ir drabužiuose dažnai būna labai teršiančių gamtą mikroplasto dalelių. Tekstilės mikrodalelės skalbimo metu papuola į vandenį, kadangi jos yra labai mažos, vandens valymo įrenginiai nesugeba jų išfiltruoti. Jų dydis siekia nuo 5 milimetrų iki 3 mikrometrų. Palyginus, raudonųjų kraujo kūnelių dydis – 6-10 mikrometrų. 

Tekstilės mikroplastas dažniausiai į vandenį patenka iš tokių audinių, kaip poliesteris, nailonas, kapronas, akrilas. Moksliniai tyrimai rodo, kad šios dalelės sukelia didelį neigiamą poveikį vandens ir sausumos ekosistemoms. Dauguma pas mus ant stalo atsirandančių žuvų, moliuskų ir vėžiagyvių turi sukaupę nemažas plastiko atsargas savo organizmuose. 

Rūbai vaikams iš antrų rankų – sprendimas, tausojantis aplinką

Penktą kartą skalbiant drabužį, į vandenį patenka jau žymiai mažiau dažančių cheminių medžiagų. 

Žinant, kad medvilniniams marškinėliams pagaminti sunaudojama 2,7 litrai vandens, racionalu būtų įsigyti dėvėtus, vaikams skirtus rūbelius. Juk vaikai greitai išauga drabužėlius, jie lieka net nesunešioti! Tuo labiau, kad madingi, dėvėti rūbai vaikams yra lengvai prieinami įvairiuose šeimų turgeliuose ar Ecokids.lt el-parduotuvėje. 

Priimdami tvarius, aplinką tausojančius sprendimus, paliksime švaresnę gamtą savo vaikams ir anūkams! 

Naudotasi

https://kauno.diena.lt/naujienos/pasaulis/ekonomika-ir-politika/mados-pramones-pasekmes-nusidaziusios-kinijos-upes-ir-uztersti-musu-drabuziai-670243

Parengė Vitalija Paulauskaitė