Vaikų ir kūdikių rūbai: kokiomis savybėmis pasižymi natūralūs ir sintetiniai audiniai

Kūdikiai ir maži vaikai yra žymiai jautresni mus supančiai aplinkai, taip pat dėvimiems rūbeliams. Kokiomis savybėmis pasižymi audiniai ir kas geriausiai tinka vaikams, atsakysime remdamiesi gydytojos alergologės Lauros Malinauskienės ir doc. dr. Daivos Mikučionienės nuomone. Gydytoja teigia, kad kuo mažesnis vaikutis, tuo jautresnė yra jo odelė. Kūdikių rūbai, kurie yra grubūs, sintetiniai, nepraleidžiantys drėgmės ir oro gali sukelti odos problemų. Be to, mažieji jaučiasi nekomfortiškai su tokiais drabužėliais. Alergologė L. Malinauskienė rekomenduoja rinktis natūralius, minkštus, neaptemtus, švelnių spalvų rūbelius. Populiariausi natūralūs pluoštai Lietuvoje yra medvilnė, linas, šilkas ir vilna. Jie visi gerai sugeria drėgmę, praleidžia orą.

Medvilnė

Natūralumas ir puikios medvilnės savybės lemia didelį šios medžiagos populiarumą. Žodis „medvilnė“ kilęs iš arabų kalbos ir reiškia „aukštos kokybės pluoštas“. Šio audinio pluoštas gaunamas iš vilnamedžio krūmo. Augalo žiedai yra panašūs į vatos gumulėlius, jie surenkami rankomis ir perdirbami.

Gerosios medvilnės savybės:

  • Ji gerai sugeria drėgmę. 1 gramas medvilnės sugeria 27 gramus skysčio. Vaikai ir kūdikiai su medvilniniais rūbais mažiau prakaituoja;
  • Medvilnės audinys yra švelnus, komfortiškas, jaukus, todėl tokie kūdikių rūbai nedirgina jų odos, mažiesiems ypač patogūs.
  • Audinys gerai praleidžia šilumą, todėl vasarą su juo vėsiau, o žiemą šilčiau.
  • Medvilnės drabužiai lėčiau blunka, todėl jų spalva išlieka sodri net ir po keleto plovimų.

Reikia paminėti, kad geriausia rinktis kokybišką medvilnę, kurią dažniausiai renkasi žinomų prekės ženklų drabužių gamintojai. Pigiai medvilnei išauginti naudojama daug pesticidų, kurie ne tik teršia aplinką, bet ir pasilieka audinyje, todėl gali sukelti alerginių reakcijų.

Turintiems alergišką ir jautrią odą, vaikams ir kūdikiams kokybiški 100 % medvilnės rūbai būtų patys tinkamiausi. 

Lino ir kanapės audiniai mažiau populiarūs Lietuvoje, tačiau taip pat tinkami vaikų ir kūdikių rūbams ar vystyklams. Jie gerai praleidžią orą, todėl kūnas gali „kvėpuoti“. Su minkštai apdirbtais lino drabužėliais vaikai jausis komfortiškai, atrodys gražiai.

Dirbtinio pluošto audiniai ir viskozė

Šie audiniai išgaunami taip pat iš natūralių žaliavų: medienos, celiuliozės, sojų pupelių ar pieno baltymų, jas chemiškai modifikuojant, perdirbant. Dėl to ir vadinami dirbtiniais. Pasak KTU universiteto Medžiagų inžinerijos doc. dr. Daivos Mikučionienės žmonės maišo kas yra sintetiniai ir dirbtiniai audiniai. Pastarųjų pluoštų savybės dažniausiai artimesnės natūralių pluoštų savybėms. „Tūlas vartotojas neretai viskozinį pluoštą laiko sintetiniu ir gaminių iš tokio pluošto atsisako, nors iš tikrųjų tai yra iš medienos celiuliozės gaunamas pluoštas. Daugeliui savybių tokio pluošto tekstilė yra panaši į medvilninius ar kitokius celiuliozinių pluoštų gaminius.“

Populiariausi dirbtiniai pluoštai yra: viskozinis, perdirbtų bambukų, sojų, pieno (kazeino), acetatinis.

Sintetiniai drabužiai: ar jie tinkami vaikams?

Sintetiniai audiniai yra gaminami iš sintetinių siūlų. Jie ne taip gerai praleidžia drėgmę, mažiau glamžosi, lengviau nusidažo, todėl gali būti ryškesnių spalvų, dažnai maišomi su kitais audiniais.

Pagrindinės medžiagos yra šios:

Poliesteris, pagamintas iš naftos, dažnai maišomas su medvilne, vilna. Jis tvirtas, nesugeria drėgmės, todėl greit džiūsta.

Poliamidas – sintetinis audinys, kuris nesiglamžo, yra elastingas, tačiau smarkiai elektrinasi ir greitai blunka.

Elastanas – tamprus ir tvirtas audinys, kurio rūbuose dažniausiai būna keli procentai, kad suteikti jam elastingumo.

Poliuretanas – orui ir drėgmei nelaidi medžiaga, suteikianti audiniui kietumo.

Akrilas taip pat sintetinis audinys. Reikėtų skirti pigų akrilą nuo kokybiško. Pastarasis yra brangesnis už medvilnę ar vilną. Aukštos kokybės akrilas nealergizuoja, lengvai dažomas, savo jutiminėmis savybėmis artimas kašmyrui, yra švelnus ir lengvas.

Kai kurie sintetiniai audiniai yra labai ištobulinti, todėl naudojami gerų firmų sporto drabužiams. Į klausimą, kodėl tada vaikams vis dar dažniau rekomenduojami drabužiai ar avalynė iš natūralių, o ne iš sintetinių audinių, dr. D Mikučionienė atsako: „Rekomendacijos teikiamos bendrai ir, siekiant išvengti alerginių reakcijų ar užtikrinti higienines (svarbiausia, drėgmės sugeriamumo) savybes, rekomenduojami medvilniniai drabužiai. Natūralių pluoštų tekstilės gaminiai nekaupia elektrostatinio krūvio, sugeria drėgmę, natūrali oda kvėpuoja ir pan., tačiau kokybiški, specialaus profilio ar pageidaujamų savybių sintetiniai ar dirbtiniai pluoštai taip pat yra tinkami vaikiškiems gaminiams. Bendrosios rekomendacijos teikiamos siekiant išvengti nekokybiškų sintetinių gaminių.“

Vis tik net ir medvilninių audinių negalima laikyti ekologiškais, nors jie lengviau suyra, tačiau medvilnės auginimui naudojama labai daug vandens, laukai tręšiami pesticidais.  Ecokids.lt skatina tausoti aplinką, gelbėjant gerus drabužius nuo išmetimo ir suteikiant jiems antrąjį gyvenimą. Kokybiškų audinių, garsių prekės ženklų vaikų ir kūdikių rūbeliai pigiau suteiks mažiesiems komforto ir padės tausoti aplinką.

Straipsnio autorė: Vitalija Paulauskaitė

Šaltinis: https://midf.ktu.edu/news/naturalus-audiniai-pries-sintetini-pluosta/