Pekelk rūbelį antram gyvenimui: Būdai, kaip išvalyti sunkiai įveikiamas dėmes iš drabužių.

Auginant mažylius, dažnos linksmybės, valgymas ar žaidimai, gali pavirsti įkyriomis ir neatsiplaunančiomis dėmelėmis ant pačių gražiausių ir mylimiausių rūbelių. Tačiau ecokids.lt siūlo nenusiminti ir pasinaudoti keliais naudingais bei veikiančiais patarimais. Kaip atsikratyti įkyrių dėmelių? Tam yra net keli patikrinti būdai!

1.      Žolės dėmės

Kiekvienam mažylį auginančiam tėveliui, teko susidurti su džinsais, kurių keliai nuolat būna padengti purvo ir žolės dėmėmis. Norėdami atsikratyti tokių dėmių bei vėl su džiaugsmų juos nešioti, galite pasinaudoti šiuo metodu:


Sumaišykite 1 litrą vandens ir 1 valgomąjį šaukštą amoniako. Tada nuvalykite dėmę šiuo tirpalu ir šiek tiek patrinkite servetėle ar švelnia kempinėle.

2.      Rašalo dėmės

Išdžiuvusių rašalo dėmių negalima pašalinti net skalbimo mašinoje. Tačiau yra vienas gudrus būdas: sudrėkinkite vatos tamponėlį alkoholiu ir lengvais judesiais įtrinkite tą vietą, kur yra rašalas. Taip pat tinka etanolio ir amoniako mišinys. Tuomet meskite į skalbimo mašiną ir skalbkite kaip įprastai. Dėmelės turėtų pasišalinti.

3.      Riebalų dėmės

Yra net keli patikrinti būdai, kaip atsikratyti riebalų dėmių. Ir jie visi puikiai veikia!

Jei dėmė šviežia, iš abiejų audinio pusių dėkite 2–3 sluoksnius popierinių rankšluosčių. Tada išlyginkite karštu lygintuvu. Pakartokite tai dar kartą ir nuvalykite dėmę, jei jos liko, spiritu.

Arba suteptą riebalais dėmę stipriai įtrinkite geriamąją soda. Palikite 30 – 40 min. Po to išskalbkite.

4.      Uogų, vaisių ir sulčių dėmės.

Ne visos uogų dėmės yra visiškai išplaunamos, tačiau yra keletas būdų, kaip bent pamėginti jas pažalinti:

Geriausia priemonė dėmėms valyti yra citrinų sultys arba citrinos rūgštis. Aviečių, žemuogių, braškių dėmes išvalysite patrynę acto ir citrinos sulčių mišiniu ir drabužį išskalbę.

Vatos gabalėlį sudrėkinkite įprastu stalo actu ir nusausinkite dėme. Tada nuplaukite drabužėlį šaltu vandeniu.

Šviežia dėmė turėtų būti užpilta druska: ji sugeria dalį drėgmės, o dėmė nesulimpa. Tada dėmę užpilkite verdančiu vandeniu ir pamirkykite bent 15 min.

5.       Šokolado dėmės

Atsargiai nuvalykite viršutinį šokolado sluoksnį. Užlašinkite keletą lašų spirito – jis ištirpins šokoladą, po to drabužį skalbkite muiluotame vandenyje, perskalaukite. Senas dėmes iš baltų audinių galima pašalinti vandenilio peroksido tirpalu. Reikia sudrėkinti dėmę šiuo tirpalu, palikti 10 – 15 min. ir išskalbti.

6.      Prakaito dėmės

Keista, bet ne kiekvienas antiperspirantas apsaugos nuo prakaito dėmių ant drabužių. Gerai, kad tokias dėmes galima lengvai pašalinti:

Indų plovimo skystis (1 šaukštas) sumaišomas su vandenilio peroksidu (3–4 šaukštai) ir soda (2 šaukštai). Mišinį patepkite ant dėmės, šiek tiek palaukite ir nuplaukite po tekančiu vandeniu.

Dėmelių taip pat galite atsikratyti ir acto bei karšto vandens mišiniu. Pavalykite dezodoranto dėmes acte sudrėkintu vatos tamponėliu. Vėliau išskalbkite.

7.      Vyno dėmės

Pagal visus gyvenimo dėsnius, vynas dažniau pasirodo ant palaidinės ar kelnių nei stiklinėje. Štai keletas būdų, kaip susidoroti su tokiomis dėmėmis:

Jei dėmė šviežia: pamirkykite vatos tamponėlį acto ir karšto vandens mišinyje, tada nuvalykite dėmę su juo.

Senoms dėmėms panaikinti: sumaišykite 2 g citrinos rūgšties ir 1 stiklinę vandens. Jei po to dėmė vis dar matoma, nuvalykite ją vandenilio peroksido ir amoniako mišiniu (1 šaukštelis. 1 puodelyje karšto vandens).

  • Lūpų dažų dėmės.

Nelaukite, kol dažai įsigers į audinį – iškart užpilkite mažą kiekį dėmių valiklio, skirto valyti riebalų dėmėms. Dėmę uždenkite švariu, baltu rankšluosčiu ir išplaukite drabužį.

  • Kavos dėmės.

Svarbu kuo skubiau drabužį pakišti po šalto vandens srove, palaikyti nuo 2 iki 10 min. Daugeliu atvejų šito pakanka, kad dėmė išsiplautų, nes kava dar nebūna įsigėrusi į audinio gijas. Jei šis metodas nepadeda, užlašinkite ant dėmės skystą valymo priemonę ar indų ploviklį. Palikite 5 minutėms, patrinkite ir išskalaukite šaltu vandeniu.

Tiek patarimų šiandiena. Tikimės, jog Jums jie bus naudingi bei būtinai jais pasinaudoję, išgelbėsite savo mylimiausius drabužėlius nuo linksmybių, maisto ir žaidimų įkalčių. Iki greitų susitikimų!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *